Kiedy i jaki alkohol jest wskazany

Zewsząd słyszymy opinie, że alkohol to samo zło. Rzeczywiście jeśli spojrzymy na skalę uzależnień i co jakiś czas nawracającą eskalację tego zjawiska to możemy się przerazić. Jak jednak odnieść to do zasady, że alkohol może mieć również właściwości zdrowotne. W jednych i drugich tezach jest sporo prawdy. Wszystko zależy od stanu zdrowia danej osoby, rodzaju alkoholu oraz jego niewielkiej ilości. Wielokrotnie przeprowadzano badania nad potencjalnymi właściwościami zdrowotnymi czerwonego wina. Okazuje się, że spożywane w umiarkowanych ilościach pomaga zapobiegać zawałowi serca. Polecane jest też dla osób, które przeszły zawał, ponieważ pijąc czerwone wino, mogą uniknąć kolejnego. Badania wykazują, że mieszkańców regionów, w których wino pije się do posiłków, rzadziej dotyczą choroby układu krążenia. Być może wynika to z zawartości w czerwonym winie flawonoidów, wzmacniających naczynia krwionośne. Produkcja tego rodzaju wina opiera się na fermentacji całych winogron. W przypadku białego wina oddziela się skórki od miąższu. Obecność skórki to tajemnica czerwonej barwy trunku, a także przyczyna wpływu wina na naczynia krwionośne czy obniżanie poziomu cholesterolu. W skórkach winogron zawarty jest bowiem resweratrol, który posiada te dobroczynne właściwości. Mimo, że jedni badacze zalecają picie czerwonego wina, a inni zaciekle je atakują, konsumenci widzą jego wpływ na swoje zdrowie.

Both comments and pings are currently closed.

Comments are closed.